Om den här bloggen

Jag heter Jonas Morian, har en bakgrund – men ingen framtid – i partipolitiken och aktiverade mig tidigt inom vad som i dag kallas sociala medier. Hade bl a ett nyhetsbrev om politik och samhällsfrågor som jag plågade min omgivning med. Nyhetsbrevet hette PromeMorian, efter mitt efternamn. 2005 började jag blogga. Denna sida är i dag ett arkiv över vad jag producerade. Många länkar fungerar dessvärre inte längre.

Jobb genom åren (ett relevant urval):

Samhällspolitisk rådgivare, Ledarna (2017-)
Utvecklar Ledarna – Sveriges chefsorganisations samhällspolitiska arbetet och bidrar till att göra Ledarna till chefens röst i samhällsdebatten.

Egenföretagare, PromeMorian AB (2011-2017)
Frilansskribent och kommunikationsrådgivare. Hyrdes bl a in som pressansvarig på Attendo, RFSU, Almega och Forum för levande historia.

Pressansvarig, Riksbyggen (2014-2015)
Ansvarade för Riksbyggens övergripande pressarbete, inklusive närvaro i sociala medier. Aktivt delaktig i Riksbyggens deltagande i Almedalsveckan, var med och utvecklade en intern handbok för opinionsbildnings- och samhällspåverkande arbete, samt ingick i arbetsgruppen för företagets 75-årsjubileum.

Informations- och presschef, Attendo Care (2008-2010)
Nordens ledande vård- och omsorgsföretag. Skötte företagets alla presskontakter som talesperson samt skrev pressmeddelanden, debattartiklar och ansvarade för Attendos krishanteringsarbete och pressavdelning på nätet.

Pressekreterare, Forum för levande historia (2007-2008)
Liten myndighet som bedriver informationsverksamhet om brott mot mänskligheten. Var vikarie för den ordinarie pressekreteraren under dennes föräldraledighet. Jobbet innebar medie- och intressentkontakter, främst inom politiken.

Skribent (2007-)
Har genom åren skrivit ett stort antal krönikor om politik i bland annat Tidningen Broderskap, Aftonbladet och Västerbottens-Kuriren. Även skrivit debattartiklar och annat opinionsmaterial i eget namn och på uppdrag av andra, samt medverkat i ett antal antologier om samhällsfrågor och politisk kommunikation.

Informationsansvarig, Svensk Turism AB (2005-2007)
Intresseorganisation för besöksnäringen, nära knuten till Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR, i dag Visita). Projektanställning med fokus på lobbying – dvs. politikerkontakter i syfte att påverka villkoren för näringen.

Pressekreterare, Riksteatern (2004-2005)
Sveriges största folkrörelsedrivna scenkonstverksamhet. Utbildade organisationsföreträdare i lobbying och opinionsbildning, syftande till att etablera Riksteatern som en samhällsaktör – nationellt och lokalt. Medieträning och intervjubokning åt Riksteaterns då nya vd.

Pressekreterare, Sverige i Europa/Ja till euron (2002-2003)
Samordnande kampanjorganisation för ett svenskt ja i folkomröstningen om EMU/euron. Skrev underlag till debattartiklar, arbetsledde skribenter, skötte presskontakter etc.

Kommunikationskonsult, Spider Relations (2000-2001)
PR-byrå med huvudsakligen ”dotcom”-kunder. Arbetade framförallt med att producera pressmeddelanden, underlag till debattartiklar, texter till årsredovisningar etc.

Informationsansvarig, Svenska Journalistförbundet (1998-2000)
Fackförbund för journalister. Anställdes som informatör med ansvar för webbplats och textproduktion. Tjänsten utvecklades och innebar bl a ett omfattande profil- och namnbyte för förbundet, författande av debattartiklar och att på olika sätt etablera Journalistförbundet som en samhällsaktör.

Projektledare, Socialdemokraterna (1998)
Projektanställning i valrörelsen med fokus på utveckling, drift och utbildning om partiets webbplats.

Nationell sekreterare och informationsansvarig, Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (1996-1998)
LSU är paraplyorganisationen för barn- och ungdomsorganisationer. Tjänsten innebar information till medlemsförbunden samt nationellt – politiskt – påverkansarbete för medlemmarnas gemensamma intressen.

* * *

Har tidigare haft diverse olika förtroendeuppdrag inom framförallt socialdemokratin, främst på lokal- och distriktsnivå (styrelseledamot i SSU Stockholms län; ersättare i Huddinge kommunfullmäktige och dito i Norrmalms stadsdelsnämnd, samt ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen). Är i dag partipolitiskt obunden.

En av grundarna av Makthavare.se och den drivande kraften bakom de politiska pubkvällarna Makthavaröl.

Annonser