En valbar partiledare

Efter att Håkan Juholt meddelade att han med omedelbar verkan lämnade uppdraget som partiordförande, har jag fått en del sura kommentarer från socialdemokratiska partimedlemmar. ”Nu är du väl nöjd?”, har det hetat. Detta då jag varit en av dem som argumenterat för att s knappast skulle kunna vinna valet 2014 med Juholt som partiledare, och att han därför borde träda tillbaks.

Men nej, jag är verkligen inte nöjd. Fortfarande saknas förutsättningarna för att socialdemokratin på allvar ska kunna utmana alliansen om regeringsmakten. Ett ledarlöst tillstånd är självklart inte bra.

Däremot tycker jag inte att det finns någon anledning att stressa fram en tillförordnad ledare. Mina resonemang om detta utvecklar jag i ett inlägg på Second Opinion i dag.

Men jag har också invändningar mot de olika ”kravlistor” som figurerar i medierna just nu, om vilken profil nästa socialdemokratiska partiledare bör ha. Jag vet förstås inte hur pass förankrade dessa krav egentligen är i partiet eller om man ens ska ta dem på allvar. Vad som dock oroar mig är att så många socialdemokrater som uttalar sig om vad som är viktigt för näste partiordförande är att det ska vara någon som kan ”ena partiet”.

Det som oroar med detta är inifrånperspektivet. Jag har hittills inte uppfattat att någon ställt som krav att socialdemokraternas partiledare ska upplevas som valbar och självklar statsministerkandidat.

Ambitionen inom s måste vara att vi ska vinna nästa val och kunna ge Sverige ett bättre alternativ än allianspolitik. Detta bör väl vara rimligare än att tillfredsställa alla motstridiga viljor och falanger inom partiet? Få saker tenderar att ena splittrade partier som valframgångar. Och gudarna ska veta att s behöver sådana.

Jag förespråkar ingen specifik person som s-ordförande. Jag vet att det finns gott om kompetenta människor som skulle kunna göra ett utmärkt jobb. Och med en öppen process där flera kandidater kan redogöra för vad de vill göra politiskt, får såväl partimedlemmar som väljare chansen att lära känna och få förtroende för den som vill utmana Fredrik Reinfeldt om statsministerposten.

Socialdemokratin befinner sig i en mycket allvarlig situation. Det vore dumt att i ett sådant läge jäkta fram ytterligare en kompromisslösning som inte ger oss förutsättningar att vinna val och bedriva politiskt förändringsarbete.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.