Expressen, ”PR-sossarna” och sanningen

pr_sossarnaI går kväll blev jag uppringd av Expressen-reportern Ingvar Hedlund som berättade att tidningen hade fått uppgifter om några olika nätverk av person som arbetade för att få Håkan Juholt avsatt som partiledare. I ett av dessa nätverk, de så kallade ”PR-sossarna”, sades bland annat jag, Niklas Nordström och Carl Melin ingå.

Först skrattade jag bara åt det, och förnekade sedan bestämt att jag skulle ingå i något sådant nätverk. Det är liksom inte så det funkar. Däremot är det ingen hemlighet att jag är kritisk till Håkan Juholt och att jag tycker att han borde kliva åt sidan för att socialdemokraterna ska ha någon chans att utmana alliansen om regeringsmakten 2014. Och detta pratar jag naturligtvis om med olika människor. Men därifrån är steget mycket långt till att arbeta för att få partiledaren petad.

faksimilI dag publicerade (ej på nätet) ändå Expressen en stort uppslagen artikel, signerad Niklas Svensson, i vilken en anonym källa som påstås ”stå partiledaren nära” uppger att Håkan Juholt har ”en svart lista” över motståndare inom det socialdemokratiska partiet – motståndare som sägs vara formerade i tre grupperingar. Och en av dessa sägs då vara ”PR-sossarna”.

De andra två grupperingarna påstås utgöras av ”Gubbgruppen” – med Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Ibrahim Baylan och Stefan Stern, samt ”SSU-falangen” – med Mikael Damberg, Nils Vikmång, Jonas Hellberg, Lena Hallengren och Anders Johansson.

Inte någon tillstymmelse till stöd för den anonyma källans påstådda uppgifter anförs i artikeln. Faktum är att den enda, förutom den anonyma källan, som uttalar sig i artikeln är jag – som kraftfullt förnekar att jag skulle vara en del av något sådant här nätverk.

Jag konfronterade Niklas Svensson på Twitter om detta. Han svarade då att ”Det som sägs i artikeln är inget du kan dementera” samt att jag ”finns de facto på ’svarta listan’”, vare sig jag vill eller ej. Jag undrade då om Svensson också hade slagit upp en story om att Thomas Östros i själva verket var en terminator från framtiden, om en anonym källa uppgett det. På detta svarade Svensson: ”Pajas”.

Vi kommer nog inte så mycket längre. Expressen verkar mena att jag och tidningens läsare ska tro på denna påstådda anonyma källa, utan att något bevis för vare sig ”svart lista” eller hemliga nätverk presenterats. Och detta i en artikel där för övrigt också Mikael Damberg påstås ha deklarerat att han ville bli partiledare. Jag bad Niklas Svensson om en källa till detta, varpå han hänvisade till en Facebook-post i februari om att Damberg ”verkligen vill vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver”. Det vill säga något nog alla aktiva sossar kände i det läget, vilket inte är samma sak som att säga att man vill bli partiledare.

* * *
I sammanhanget vill jag gärna uppmärksamma en väldigt rolig bild som efter Twitter-växlingen mellan mig och Svensson spreds av Robin Zachari, på Alliansfritt Sverige:

kupplotto

Annonser

33 svar till “Expressen, ”PR-sossarna” och sanningen

 1. Ping: Erik Laakso | På Uppstuds » Det är visst en Idoltävling

 2. Ping: Hur Niklas Svensson skaffar sig en trovärdig källa « Röda Berget

 3. Jan Jönsson

  När det gäller ditt eget case har du säkert på fötterna. När det gäller Dambergs uttalande i februari hårdrar du verkligen detsamma (vilket väl också kan sägas om Expressen, vilket du möjligen ser som ett försvar).

  Damberg hänvisade i sitt facebookinlägg tydligt till frågan om partiledarposten. Så här skrev han: ”Till alla er som mailat eller FBat om att ni vill se mig som ny partiledare och undrar om jag vill och ställer upp: Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver. Hur jag bäst kan göra nytta och vilken roll jag kan spela är det andra som får avgöra”

  Inget fel i det, verkligen inte, men att som du tolka det som att Damberg bara, likt 100 000 andra partimedlemmar, gav uttryck för ”något nog alla aktiva sossar kände i det läget” är ju närmast fånigt. Vi var inte 100 000 som fick glädjen av att många kamrater mejlade och fb:ade och sa att de ville se en som partiledare, och vi var inte 100 000 som svarade på detta genom att lite snitsigt säga att visst är jag beredd att ställa upp, om nu de ”andra” (läs partidistrikten, valberedningen och kongressen) vill ha mig.

  • Jan, visst – Dambergs inlägg var längre än den kortversion jag återgav. Och visst, det gick förstås att tolkas som en intresseanmälan om partiledarskapet. Men det är en tolkningsfråga, och inte alls så uttryckligt som Niklas Svensson försökte få det till i sin artikel.

 4. Sossehataren Niklas Svensson och hans anhang på Excessen har för länge sedan tappat kontakten med verkligheten. De sysslar med politik, inte journalistik. Om alla sossar bojkottade Bonniers skittidning skulle det träffa dem där det gör mest ont, i plånboken.

  • Jag tror inte att det är så enkelt. Expressen bedriver allt som oftast också högklassig journalistik. Och ingen kan ta ifrån Niklas Svensson att han har en god nyhetsnäsa och regelbundet gör relevanta avslöjanden. Men i det här fallet är han ute och cyklar.

 5. Anonym skribent

  Niklas Svensson gör en Niklas Svensson!
  Av: Anonym skribent

  När Niklas Svensson dömdes för dataintrång efter att ha loggat in i S interna nätverk, var det mest förvånande inte den konstaterade brottsliga gärningen – utan att Niklas Svensson själv inte förstod vilken nyhet han satt på. Hans journalistiska näsa missade helt enkelt att han satt på en politisk bomb, det som andra journalister senare förstod sekundsnabbt och det blev 2010 års valrörerelses största politiska händelse. Nu verkar Niklas Svensson ha gjort det igen! Om svarta listan i dagens Expressen inte är helt hitte-på (vilket inte kan uteslutas) så missar Svensson att det isåfall är något oerhört att en socialdemokratisk partiordförande har en lista med partimedlemar som han menar tänker fel politiskt eller på annat sätt är interna kritiker. Ceasescu var känd för sådana listor, som han godtyckligt satte ihop över dissidenter och lät noga utvalda journalister publicera. Om Juholt inte dementerar den s k svarta listan har Expressen bidragit till att avslöja att det som var SSU-metoder i stridigheterna på 90-talet, med interna listor och uppdelning i ”bra socialdemokrater” och ”dåliga socialdemokrater” nu har dragits rakt in i partiet. Av partiledaren själv. DET är en nyhet. Med sprängkraft. Vi får se vem som förstår detta först.

  • Presentera dig gärna, åtminstone med ett alias. Annars känns det inte så givande att diskutera.

   • Hur ska ”anonym skribent” kunna presentera sig. Det är ju dina egna kommentarer! Hahaha

    Inte särskilt listigt . . .

   • Anita, förstår jag dig rätt; tror du på allvar att jag skriver anonyma kommentarer till mina egna inlägg – och sedan uppmuntrar mig själv att skriva åtminstone en signatur efter kommentarerna? Det låter ju… rimligt.

   • Ja, visst gör det. Alla medel tillåtna om man lobbar. Du är inte den enda som jobbar så. :-)

 6. Ping: Orsaken till Juholts kris « Badlands Hyena

 7. ”Och detta pratar jag naturligtvis om med olika människor. Men därifrån är steget mycket långt till att arbeta för att få partiledaren petad.”

  Vad vill du kalla det du pysslar med då? Det är verkligen på tiden att media ser vad en ”proffstyckare” är.

  • Jinge, vad jag gör är att som bekymrad partimedlem uttrycka min oro över att s leds av en person som inte verkar ha vad som krävs för att vinna val. Jag vet inte hur det är i vänsterpartiet, men inom socialdemokratin har vi åtminstone så högt i tak att vi kan diskutera sådant öppet. Men för all del, avslöja du gärna vad en proffstyckare är – jag är nyfiken själv.

   • Jag vill gärna citera Bengt Göransson: ”Ett parti kan aldrig vinna val genom att anpassa sig, det måste föra fram grundläggande värderingar och till och med vara berett att förlora ett val därför att väljarna tycker annorlunda. Man säljer inte sin själ! ”

    Den som stirrar sig blind på ”vad väljarna vill ha” har nog missat att S är ett parti grundat på värderingar.

    Men den här kommentaren blir väl inte publicerad, precis som min senaste kommentar, som du valde att kasta direkt i papperskorgen

   • Anita, först och främst kan jag glädja dig med att din kommentar visst blev publicerad. Vad du skrivit tidigare som inte sluppit genom filtret vet jag inte. Jag får ganska mycket kommenterar här på bloggen och försöker vara generös och släppa igenom det mesta.

    I själva sakfrågan så är vi nog inte oense. Jag har aldrig påstått att s borde ge upp sin själ. Självklart bör den socialdemokratiska politiken även fortsättningsvis vara grundad på socialdemokratiska värderingar. Men de politiska medlen måste givetvis utvecklas med tiden. Och förlorar s två val i rad så finns det skäl att fråga sig vad i den politik väljarna valt som tilltalade dem mer än vad vi kunde erbjuda. Att lära av sina misstag är inte detsamma som att kompromissa bort vad man står för.

   • Politiska ”medel” , utveckla gärna det uttrycket.

 8. Christian

  Att det finns någon lista i form av ett faktiskt dokument tror jag inte på. Däremot finns det säkert falanger som kommer att ha ganska svårt att få poster. Det har till exempel inte varit lätt för de partimedlemmar som var emot EU och anslutningen till euron att få några partiuppdrag under Persson och Sahlin oavsett hur rätt de visat sig ha.

  • Nja, stämmer det verkligen? Marita Ulvskog blev partisekreterare och sedan Europaparlamentaruiker. Och Leif Pagrotsky har haft ett flertal tunga poster i s-regeringar och partiet.

 9. Anonym skribent

  Att Juholt även på andra sätt spelar ett smutsigt ser man i Aftonbladet söndag.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14028787.ab

  Han lät Expressen förstå att presschefen Svanell, som slutar av personliga skäl, hade fått sparken. Juholts plan: Det fick inte framstå som att den sista med erfarenhet nu även han övergav det sjunkande skeppet. Smutsigt. Bollar med människor. Liknar svarata listan. Är detta ett partiledarbeteende? Jag konstaterar nog igen: Förtroenderådets verkliga nyhet, med två illustrationer, är att det framstår svart på vitt att SSU-konflikternas metoder förts in i självaste partiet via partiledaren. Stackars parti! Kan bara sluta illa.

  • Var vänlig att presentera dig, åtminstone med ett alias. Annars känns det inte så givande att diskutera.

 10. ”Till alla er som mailat eller FBat om att ni vill se mig som ny partiledare och undrar om jag vill och ställer upp: Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver. Hur jag bäst kan göra nytta och vilken roll jag kan spela är det andra som får avgöra”

  Citerar Jan Jönsson och antar att alla övriga minnesgoda – till skillnad från Morian – säkert också mycket väl minns i vilket skede Damberg skrev det han skrev.
  Den fråga som just då dominerade samtliga medier handlade just om partiledarskapet.

 11. Så här tänker jag:

  1. I och med att en helt okänd figur som ”Jonas Hellberg”, som är lokalt aktiv i Kalmar, finns med på Svarta Listan är det nog dessvärre så att det är Juholt själv som talat med Expressen. Att Niklas Svensson skulle hitta på en lista med ett sådant lokalt, och för honom troligen okänt namn, är inte sannolikt.

  2. I och med att Juholt på pressträffen när frågorna kommer om Svanell verkligen fått sparken säger ”jag kommenterar inte personalärenden” istället för att säga ungefär ”självklart inte, jag är tvärt om ledsen att jag mister en god medarbetare” så är det också ett tecken på att det är Juholt själv som spelar fult, högt och drar in SSU-metoderna i moderpartiet.

  Jag tror att detta kan bli hans största misstag. Han visar vad han är för virke, och hur han håller på. Det handlar inte längre om partiet, utan att rädda honom själv med vapen som inte är blanka. Att han fått bort tidigare partiledare med fult spel var ju redan känt. Men det här är egentligen inte riktigt klokt. Har tyckt att han kan sitta kvar. Men nu undrar jag om han inte visat egenskaper som inte fungerar i ett demokratiskt folkrörelseparti.

  • Men hur naiv får man vara! Tror du verkligen själv på att Juholt skulle ränna till Expressen när han redan har så många som bara längtar efter att klämma dit honom? Tror du verkligen att Juholt skulle lita på en reporter på Expressen?

   Och ni som hävdar att Juholt skulle ha en verklig ”svart lista” – en barnunge förstår att det är ett symboliskt uttryck för misshagliga personer. Motfråga: Skulle du känna aversion mot somliga inom partiet om du var Juholt?

   • Jag tror inte heller att Håkan Juholt har en liten svart bok som han antecknar namn på misshagliga partimedlemmar på. Skulle en sådan faktiskt finnas och hamna i orätta händer så skulle konsekvenserna bli så negativa att ingen partiledare rimligen skulle riskera något sådant. Att han sedan blivit sur på en och annan, och har dem på någon sorts mental svart lista är något helt annat. Min gissning är att om Niklas Svensson pratat med någon källa överhuvudtaget så är det nog någon med en egen agenda och en egen lista. Den personen tror sig kanske göra partiledaren en tjänst genom att läcka ut sådant här skitsnack, men i själva verket gör det nog bara skada.

 12. Jag tycker att du förnekar den kommersiella rätt som Niklas Svensson har att sälja lösnummer. Din bild illustrerar ju tydligt vilket publicistiskt lyckojul Juholts ledarskapsförmågor utgör för en tillräckligt hängiven kvällstidningsskribent. Hur kan du förneka honom denna glädje?

 13. ”Sven-Erland”, jag nekar inte någon glädjen att ta del av politisk satir som underhållning. Det är bara trist att det felaktigt etiketterats som journalistik.

 14. Anita, ett politiskt medel är exempelvis kvoterad föräldraförsäkring. Det är ju inget som i sig har stöd i den socialdemokratiska grundtanken. Däremot är jämställdhet en viktig fråga för socialdemokratin. Och i olika tider har olika medel använts för att uppnå högre jämställdhet. Kvoterad föräldraförsäkring är något vi nu diskuterar. Tydligt nog?

  • Jag tänkte nog närmast att det skulle vara intressant om du ville presentera vilka politiska medel du skulle vilja se i S i framtiden, som du nu saknar.

   • Anita, du bad mig faktiskt utveckla uttrycket – vilket jag gjorde. Vad sedan gäller exempel på nya politiska medel så skulle jag vilja se insatser för att stötta tjänstesektorn (t ex genom sänkt moms) och underlätta framväxandet av nya arbetstillfällen. Jag skulle också gärna se ökad arbetskraftsinvandring och en satsning på kunskaps- och kompetenslyft inom vården och omsorgen. Jag välkomnar de utlovade infrastrukturinvesteringarna, inklusive tunnelbaneutbyggnad i Stockholms län. Sedan tycker jag att s i Sverige borde ta lärdom av våra danska partivänners satsning på s k flexicurity.

 15. Visst, jag ifrågasätter också om inte Niklas S:s hela artikel är hitte-på. Men det finns ju så många tecken på metoder som smugit sig in nära partiledaren.

  S-bloggare som skrivit oroligt och kritiskt har berättat om obehagliga mail och kommentarer att de ska hålla käft.

  Pressekreterare som självmant säger upp sig får läsa i media att de egentligen fått sparken.

  Smutsigt.

  Vad håller på att hända med S?

 16. Ett förtydligande och en uppmaning:

  Som synes bloggar jag under eget namn. Jag står till 100 procent för det jag skriver och har ingen anledning att gömma mig bakom pseudonymer. Men jag har förståelse för att andra av olika skäl inte vill vara lika publika. Jag accepterar därför anonyma kommentarer, men jag vill å det bestämdaste uppmana alla som vill kommentera här att åtminstone använda någon form av signatur. Annars blir det väldigt svårt att få någon rätsida på dialogen.

  Sedan förbehåller jag mig rätten att inte publicera alla kommentarer som postas. Det här är min blogg och det är jag som avgör vilka röster jag vill släppa igenom.