Den parlamentariska extremismen

Än en gång kommenterar jag i Aftonbladet en riksdagsdebatt, denna gång om extremistiskt våld. Debatten initierades – ironiskt nog – av Sverigedemokraterna. Jag konstaterar att de det handlar om; företrädesvis unga män i utanförskap, har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt – oavsett om våldet de bedriver motiveras av politisk eller religiös extremism.

Annonser

2 responses to “Den parlamentariska extremismen

  1. Andreas Bergström

    Fast stämmer det verkligen? De högerextrema terroristerna är i stor utsträckning unga, arbetslösa män från arbetarklass. Men de autonoma grupperna är väl i hög utsträckning medelklasskids. Säkert ”arbetslösa” i viss utsträckning, d.v.s. de väljer att leva på soc, men knappast i något större utanförskap. De har en stabil bakgrund med goda möjligheter till jobb och utbildning, och med mammas och pappas pengar i plånboken. Och de islamistiska terroristerna är normalt sett inte särskilt unga, och i stor utsträckning akademiker. Självmordsbombaren på Drottninggatan är ett typexempel.

    Och även om det än så länge har handlat nästan bara om män i Sverige så är det inte utan undantag. I flera av de autonoma gruppernas terrordåd, olika angrepp på Sverigedemokrater och andra, har kvinnor/flickor varit med. Och internationellt kan vi se en hel del självmordsattentat som begåtts av kvinnor, både i Israel/Palestina-konflikten och i Ryssland/Tjetjenien. Ofta då änkor till män som dött i konflikten.

  2. Andreas, det stämmer att utbildningsbakgrund särskiljer framför allt vänsterextrema våldsverkare i Sverige. I fallet islamister är jag inte lika säker på att det stämmer. Huruvida Abdulwahab var representativ eller inte vågar jag inte svara på. Jag konstaterar bara att Anders Danielsson på Säpo tycktes mena att likheterna mellan dessa grupper var ganska stor. Sedan är det också sant att många, men långt ifrån alla, svenska islamister är något äldre än de i vänster- och högerextrema kretsar. Som det påpekas i SvD-artikeln det länkas till från mitt inlägg i Aftonbladet radikaliseras de alla i ungefär samma ungdomsår, men de islamistiska våldsbejakande extremisterna skiljer ut sig genom att engagemanget inte avtar i familjebildaråldern som inom extremvänstern och vit maktmiljön.

    Vad gäller könsaspekten så ska det bli intressant att se hur det utvecklar sig. Fortfarande är det huvudsakligen unga män som gör sig skyldiga till politiskt eller religiöst motiverade våldsdåd i Sverige, men det finns som du påpekar undantag. Om detta kommer att förändras är en öppen fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s